1. Home
  2. Starten met Kleisteen
  3. Welkom bij Kleisteen

Welkom bij Kleisteen

Welkom bij kleisteen!

U vindt hier een aantal tips over het beginnen met uw administratie en het werken met Kleisteen. Voor een uitgebreidere handleiding van alle
basis-functies en instellingen van Kleisteen kunt u hier de quickguide downloaden

Beginnen met uw eigen administratie:
Bent u een startende ondernemer, open dan een aparte (zakelijke) bankrekening.

Kleisteen heeft een automatische koppeling met mijn ING zakelijk, ABNAMRO, Rabobank, ASN, SNS, KNAB, Regiobank, Triodos, en met bunq bank, die alle bankmutaties dagelijks ophaalt in Kleisteen.

Vooral bij kleine ondernemingen en starters komt het vaak voor dat er geld van de zakelijke rekening naar de prive-rekening gaat voor levensonderhoud, of dat u geld van privé naar uw zakelijke rekening boekt als een soort lening aan uw bedrijf .

Het is het best om dit in duidelijke transacties te doen, liefst gewoon met een overboeking tussen de 2 rekeningen (in plaats van met uw zakelijke pasje uw prive-boodschappen te betalen, of met contant geld uit uw portemonnee een zakelijke transactie betalen).

Dit voorkomt een hoop irritaties en uitzoekwerk – en dus kosten – door uzelf of uw boekhouder!

DE EERSTE STAPPEN in KLEISTEEN

1. maak je facturen (via Verkopen – Facturering-nieuw)

Je kunt je eigen logo uploaden vanuit het linkermenu-Programma-Laouts

Kijk hier voor meer over logo en factuurteksten instellen

2. stuur alle inkoopfacturen door naar de digitaleInbox (zie Inbox – Hoe werkt het) Laat je leveranciers zoveel mogelijk naar deze inbox mailen zodat alle facturen hier binnen komen!

3. verwerk deze inkoopfacturen via de Inbox- inkopen/kosten. Bonnetjes met meerdere BTW-tarieven voert u in door 1 regel per BTW-tarief te gebruiken.

4. e-bankieren – Importeer: importeer je bankmutaties (nadat alle verkopen en inkopen ingeboekt zijn via de Inbox). Dit kan altijd handmatig, maar soms ook via een automatische koppeling (ING, Triodos, bunq, Rabobank, KNAB, ABNAMRO, SNS, ASN, Regiobank).

Doe regelmatig een import als dit handmatig gebeurt (als je een automatische koppeling hebt wordt er dagelijks geïmporteerd). Op die manier blijft de boekhouding bij en komen er niet teveel mutaties in je afboekscherm. Het is het best als het afboekscherm zo leeg mogelijk is en alle bankmutaties verwerkt zijn.

Voordat u e-bankieren kunt gebruiken dient u via instellingen – banken uw IBAN nummer in te voeren.

5. e-bankieren – afboeken: verwerk alle bankmutaties via ebankieren – afboekscherm. Kleisteen zal de MATCH zoeken met je ingeboekte facturen en bonnetjes. Je hoeft deze alleen maar aan te vinken.

6. Controleer de bank: Via Hoofdmenu – e-bankieren/banken – kies de gewenste bankrekening, per datum/dag.
Hier ziet u al uw daadwerkelijk geboekte betalingen en ontvangsten.
U kunt kiezen uit een overzicht van uw bank per afschrift (bijna niet meer gebruikt),of per dag, en u kunt de banken controleren.

Is er een verschil in mutaties bij uw bank en mutaties geboekt in Kleisteen, dan geeft Kleisteen dit duidelijk aan. Klopt alles? Dan verschijnen er groene OK-jes.

Kijk ook bij de systeemvoorkeuren en instellingen (rechtsboven in ieder scherm, onder de symbooltjes) om het werken met Kleisteen voor u efficiënter te maken.

Wanneer alle kosten en verkopen geboekt zijn kunt u doorgaans uw BTW-aangifte al doen menu – boekhouding – BTW-aangifte. Beter is het om dit pas NA stap 6 te doen omdat er bij de bankencontrole vergissingen naar voren kunnen komen (dubbel geboekte of niet geboekte facturen bijvoorbeeld)

Het kasboek wordt automatisch geboekt als u tegenrekening Kas kiest bij het invoeren van inkopen of verkopen.
De betaaldatum wordt dan gelijkgesteld aan de transactiedatum.

In de helpteksten vindt u uitgebreidere uitleg hierover.

OEFENADMINISTRATIE

Wanneer u eerst met een aantal boekingen wilt oefenen dan kunt u dit doen in onze Oefenadministratie. Om hiervan gebruik te maken kunt u inloggen met de volgende gegevens:

naam: oefenadministratie
wachtwoord: kleisteen

LET OP: de oefenadministratie is beschikbaar voor al onze klanten dus gebruik geen persoonlijke gegevens.

SUPPORT OF GRATIS CONSULT

Mocht u er niet uitkomen frustreer u dan niet maar mail ons: support@kleisteen.nl.

Mocht u belangstelling hebben voor een eenmalig, gratis telefonisch Startconsult van 30 minuten dan kunt u een tweetal data (dag + tijdstip) doorgeven waarop dit u het beste uitkomt.

Voor de extra modules projecten en uren, en handel/voorraad, kunt u een extra gratis consult krijgen omdat deze vrij uitgebreide functies hebben.

Als uw boekhouder vragen heeft over Kleisteen dan kan deze ook altijd rechtstreeks contact met ons opnemen via accountancy@kleisteen.nl.

Veel succes!

Related Articles