1. Home
  2. Verkopen en facturen
  3. Transitoria/periodiciteit boeken
  1. Home
  2. Kosten
  3. Transitoria/periodiciteit boeken
  1. Home
  2. Financieel
  3. Transitoria/periodiciteit boeken

Transitoria/periodiciteit boeken

Het verdelen van kosten en omzet over het boekjaar (of voorgaand/volgend boekjaar) bijvoorbeeld :

–  Vooruitbetaalde kosten

–  Vooruitontvangen omzet

Het aantal perioden dat je wilt verdelen over het boekjaar kun je instellen in Systeemvoorkeuren-Grootboekbeheer-Standaard aantal maanden voor transitoria.

Indien je een bedrag wilt verdelen over een aantal perioden ga je naar bijvoorbeeld Uitgaven-Inkopen/kosten- laatste 25-ga naar ‘details’ van de boeking. Klik onder ‘Acties’- op ‘Transitorische posten’.

Verdeel het bedrag over bijv. 12 perioden door te klikken op ’12 maanden’. Het systeem verdeelt het totaalbedrag over de 12 perioden. Je kunt de grootboekrekening en tegenrekening waarop je wilt boeken zelf instellen. Een eventueel afrondingsverschil wordt gesaldeerd in periode 1 nadat je klikt op ‘Bewaar’. Het venster sluit. Je komt nu terug in de transactiedetails van de factuur.

De boeking is nu verdeeld over 12 perioden zoals je kunt zien in het detailscherm. Als je klikt op ‘Acties’ – Journaalpost dan kun je de boeking inzien, klik op Specificatie om de individuele boekingen te zien.

Indien je het hele bedrag wilt boeken in een andere periode ga je naar bijvoorbeeld Uitgaven-Inkopen/kosten- laatste 25-ga naar ‘details’ van de boeking. Klik onder ‘Acties’- op ‘Transitorische posten’-vul op regel 2 de datum in waarop het bedrag geboekt moet worden – Bewaar.

De transitorische boeking kan weer ongedaan gemaakt worden door te gaan naar ‘Acties’- Transitorische posten- verwijder de bedragen door op ‘Leeg’ te klikken- Bewaar.

In de omschrijving op het grootboekkaartje staat achteraan vermeld “periodiciteit” zodat u kunt zien dat dit via transitoria is geboekt.

Indien u een verkoopfactuur wilt verdelen over een aantal perioden dan gaat u naar de details van de desbetreffende boeking en volgt de voorgaande stappen.

Related Articles