1. Home
  2. Starten met Kleisteen
  3. Overstappen van een ander boekhoudprogramma

Overstappen van een ander boekhoudprogramma

Wanneer je gaat beginnen met Kleisteen en je werkt nu nog in een ander boekhoudprogramma zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

De eerste is het bepalen vanaf wanneer je met Kleisteen gaat werken. Het beste is om per 1 januari te beginnen. Dit kan in het huidige boekjaar zijn waarbij een deel van de inkopen, verkopen en bankmutaties opnieuw geboekt moet worden. Of per eerstvolgende boekjaar.

Je kunt eigenlijk meteen beginnen met boeken in Kleisteen, ook al is de jaarrekening van het vorige boekjaar nog niet afgerond.

Kleisteen kan relaties en/of producten voor je importeren. Dat kan een hoop overtikken schelen. Het beste is om deze gegevens eerst uit het andere boekhoudprogramma te exporteren en in een excel bestand te zetten volgens ons formaat (https://support.kleisteen.nl/knowledge-base/relaties-importeren/). Deze kun je naar ons mailen (support@kleisteen.nl) en deze zullen we eenmalig gratis voor je importeren. Je kunt deze eventueel nog eerst opschonen voordat deze naar ons gemaild worden om met een frisse start te beginnen.

We kunnen geen financiĆ«le gegevens uit andere boekhoudprogramma’s importeren maar je kunt wel een beginbalans (de eindbalans van het vorige boekjaar) invoeren zodat je met een schone lei kunt beginnen (https://support.kleisteen.nl/knowledge-base/invoeren-beginbalans/).

Wanneer je begint met boeken in Kleisteen is er meestal nog geen eindbalans beschikbaar maar kun je wel al de beginsaldi van de bank- en kasrekeningen invoeren via de beginbalans omdat deze al bekend zijn per 1 januari.

Wanneer er betalingen/ontvangsten zijn op de bankrekening in het nieuwe boekjaar die betrekking hebben op debiteuren/crediteuren die nog in het oude boekhoudprogramma zijn ingevoerd dan kun je deze verwerken als balanstransactie naar Debiteuren of Crediteuren vorig boekjaar.

Verwerk je betalingen en ontvangsten in e-bankieren, daar kun je makkelijk je bankmutaties importeren en verwerken.

Related Articles