1. Home
  2. Kosten
  3. Hoe boek ik een aflossing en rente van een lening ?
  1. Home
  2. Financieel
  3. Hoe boek ik een aflossing en rente van een lening ?

Hoe boek ik een aflossing en rente van een lening ?

Aflossing van een lening in 1 bedrag afgeschreven

In het scherm Ebankieren –> afboeken, klikt u achter het desbetreffende bedrag op de knop ‘Balans’. Bij het veld omschrijving geeft u een duidelijke omschrijving mee voor in de boekhouding. U kiest de categorie waar u op wilt boeken door te klikken op het zwarte driehoekje; u kiest in dit geval bijv. voor categorienummer 0401 Onderhandse leningen. Als alle velden zijn ingevuld dan klik u op de knop ‘ bewaar ‘Nu is de boeking gemaakt en verdwijnt het bedrag uit het scherm.

Aflossing- en rente lening in 1 bedrag afgeschreven

In het scherm Ebankieren –> afboeken, klikt u achter het desbetreffende bedrag op de knop Acties- Verdeel. Verdeel het bedrag in 2 bedragen :

  1. Aflossing lening, vul het bedrag met een -/- teken in, druk op tab
  2. Rente lening, het systeem vult automatisch het verschil in, dit is de rente lening.

Bij Restant is het saldo 0 en er verschijnt een groen ok-klik op ‘Bewaar’ . Druk rechtsboven in het scherm op de ronddraaiende pijltjes (Sluit venster en ververs scherm). U komt nu terug in het Adfboekscherm en ziet 2 bedragen staan, de rente en de aflossing.

  1. De aflossing kun je boeken zoals boven beschreven
  2.  De rente boek je door op de knop ‘Kosten’ te drukken. Bij het veld omschrijving geeft u een duidelijke omschrijving mee voor in de boekhouding. U kiest de categorie waar u op wilt boeken door te klikken op het zwarte driehoekje; u kiest in dit geval bijv. voor categorienummer 9202 Betaalde rente.  Bij BTW % vul je ‘Geen ‘in. Als alle velden zijn ingevuld dan klik u op de knop ‘ Bewaar ‘ . Nu is de boeking gemaakt en verdwijnt het bedrag uit het scherm.

Related Articles