1. Home
  2. Banken en kas
  3. Deelbetalingen of betaalverschil

Deelbetalingen of betaalverschil

Verwerken deelbetaling

Wanneer er een deelbetaling is in het ebankier-afboekscherm dan zal er geen directe Match zijn met het openstaande bedrag. In dit geval kun je klikken op Open Posten en de desbetreffende openstaande transactie zoeken en op Selecteer klikken.

Zorg dat ‘boek verschil naar kosten’ UITgevinkt staat en klik op Bewaar. Hierna is een deel van de factuur betaald en zal het restant open blijven staan.

Verwerken klein betaalverschil

Wanneer er kleine betalingsverschillen zijn in het ebankier-afboekscherm dan zal er geen directe Match zijn met het openstaande bedrag. In dit geval kun je klikken op Open Posten en de desbetreffende openstaande transactie zoeken en op Selecteer klikken.

Zorg dat ‘boek verschil naar kosten’ AANgevinkt staat en klik op Bewaar. Hierna zal de factuur als betaald komen te staan en wordt het verschil afgeboekt naar een kostenrekening.

Deelbetalingen met meerdere facturen

Wanneer er deelbetalingen zijn die niet betrekking hebben op 1 factuur maar op meerdere facturen tegelijkertijd dan kunnen deze worden verwerkt via een doorlopende samenvoeging.

Hierbij kunnen zowel de facturen als de betalingen via de Open posten steeds worden toegevoegd aan een Samenvoeging totdat deze op nul loopt.

De eerste stap is om de desbetreffende facturen via Open posten samen te voegen.

De deelbetaling kan daarna ook naar dezelfde tegenrekening (eg. debiteuren of crediteuren) worden geboekt vanuit het Afboekscherm -> balanstransacties (koppel deze betaling op dat moment ook aan de desbetreffende relatie). Deze kan dan worden toegevoegd aan de bestaande samenvoeging door bij de desbetreffende samenvoeging te gaan naar Akties -> wijzig en dan de betaling toe te voegen.