Credit-factuur

Het maken van een credit-factuur gaat op dezelfde manier als het maken van een gewone factuur, behalve:

  • Als u het vakje ‘creditnota’ aankruist, verschijnt de tekst ‘CREDITNOTA’ op de factuur, dit heeft geen boekhoudkundige gevolgen maar is puur bedoeld voor de duidelijkheid naar uw klant.
  • U voert het bedrag in met een min(‘-‘)teken ervoor. De BTW wordt dan ook een negatief bedrag.

De mail- en factuurtekst moet u meestal ook aanpassen (bijvoorbeeld: dit bedrag wordt binnen enkele dagen op uw rekening gestort, of: deze factuur wordt verrekend met factuurnr. xxx) , u kunt standaardteksten voor creditnota’s toevoegen of wijzigen via programma -> instellingen -> standaardteksten.

Zoek de betreffende factuur via de relatie of het factuurnummer. Ga naar de details van de factuur. Dan gaat u naar de actieknop bovenin, daaronder vindt u de optie ‘credit nota’. Als u deze kiest maakt het systeem de credit-factuur. U kunt deze eventueel nog wijzigen, dan opslaan.

U kunt ook van een bestaande factuur een credit-nota maken (de huidige factuur blijft bestaan). Als dit een factuur is met alleen maar vrije-tekstregels dan kun je via Acties -> Maak credit-nota een nieuwe maken.

Als dit een factuur is met product-regels kun je alleen een credit-nota maken door een nieuwe factuur te maken met de productaantallen met min-tekens en ‘credit-nota’ aanvinken..

Als dit een factuur is met uren-regels en de uren moeten weer open komen te staan dan zal in de de factuur een extra vrije-tekstregel gemaak moeten worden met het totaalbedrag en zullen daarna alle uren-regels verwijderd moeten worden zodat deze weer open komen te staan. Hierna kun je en credit-nota maken van de factuur op basis van vrije-tekst.

Related Articles