1. Home
  2. BTW
  3. BTW buitenland

BTW buitenland

BTW bij verkopen aan het buitenland

Zakendoen met het buitenland (belastingdienst)
goederen leveren naar het buitenland
diensten in en uit het buitenland

Buitenlandse BTW vanaf 2010:

Vanaf 01-01-2010 worden goederen en (e-)diensten op dezelfde wijze verwerkt. Dit betekent dat als u goederen of diensten aan het buitenland levert, de BTW wordt verlegd naar uw klant.
Bij het invoeren van verkopen in Kleisteen staat de BTW op -geen-.
Voor uitzonderingen op de algemene regels kunt u de website van de belastingdienst bezoeken en/of contact opnemen met uw boekhouder.
Per saldo betaalt u verder geen extra BTW maar dienen de BTW percentages alleen voor de aangifte.

De verlegde BTW moet periodiek worden aangeven bij de belastingdienst via de ICP (Intra Communautaire Prestatie) aangifte. Een klant uit een ander EU land wordt als ondernemer beschouwd wanneer deze een BTW nummer heeft (dit moet u invullen bij de relatiegegevens).
Tenzij het een uitzondering betreft hoeft u meestal alleen te zorgen dat het BTW nummer van de klant is ingevuld en dat u aangeeft of u goederen of diensten levert tijdens het invoeren van de verkopen in Kleisteen.

Wanneer u goederen of diensten afneemt van een ander bedrijf uit het buitenland maar binnen de EU dan wordt de BTW verlegd naar u en voert u deze factuur in met BTW percentages zoals deze in Nederland gelden. Per saldo betaalt u verder geen extra BTW maar dienen de BTW percentages alleen voor de aangifte. U hoeft verder geen extra aangifte te doen hiervan.
Wanneer u goederen of diensten afneemt uit het buitenland buiten de EU dan kunt u geen BTW verrekenen via de BTW aangifte tenzij u toestemming heeft hiervoor van de Belastingdienst volgens Artikel 23 (vergunning artikel 23).

LET OP! Bovenstaande betreft de meest gangbare situaties. Voor afwijkende situaties verwijzen wij u naar www.belastingdienst.nl of de belastingtelefoon 0800-0543 voor meer informatie.

Related Articles